Carlos’ historie

 

Historien bak Carlos’ Coffee er en reise fra Colombia til Norge i 1984. 
Et barnehjem, en gutt og en flytur til bygda Tveit utenfor Kristiansand.

Kaffe har for meg vært fast inventar på kjøkkenbenken siden barndommen. Men det var først i 2008 jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe med kaffe. Jeg er født i verdens tredje største kaffe-eksporterende land og det føltes derfor naturlig for meg å importere dette produktet til kaffetørste nordmenn.

Hvor vanskelig kunne dette være tenkte jeg? Ganske vanskelig. Men omsider var det jo noen der nede i Sør-Amerika som svarte hyggelig på mail og sendte noen vareprøver til Norge.

Jeg var solgt. Denne type kaffe måtte jeg ha tilgang på her. Venner og bekjente ble gode «prøvekaniner». Etter hvert meldte også et par lokale spisested sin interesse.

Jeg fikk mitt eget merke og logo på kaffen med Colombia-kartet og Carlos Coffee i midten. Da var jeg stolt. Ikke minst fordi jeg skulle bygge merkevare, men den følelsen av å komme nærmere røttene sine var spesiell. Jeg er jo en adoptert gutt, men ser naturlig nok verden som nordmann.

Slik gikk det til at kaffen ble brent i Medellin, nord i Colombia, og sendt med båt til Norge. Denne varianten skulle dessverre vise seg å funke dårlig. Sen frakt og ferdig brent kaffe ble en dårlig kombinasjon med tanke på holdbarheten. Det norske markedet var allerede i 2008 kommet for langt til at man kunne komme innom en flott kaffebar og presentere 45 dager gammel kaffe som ferskvare.

Etter en ny runde med mail, telefoner, dårlig spansk og en god porsjon tålmodighet i noen måneder, kom jeg i kontakt med leverandører av den type grønne bønner jeg ønsket. Altså rå kaffebønner fra spesielt utvalgte gårder med godt renomè. Dette kombinert med et flott samarbeid med Trondheim kaffebrenneri som brant kaffen de første 2 årene, gjorde Carlos’ Coffee til en herlig ferskvare. Den kan nå leveres til hele Norge kun få dager etter den er ute av brenneren og all kaffen er sporbar spesialkaffe fra Huila og Antioquia regionen i Colombia. Kundene har blitt flere og de allerede eksiterende mer fornøyde med kaffen. 

Men omsider begynner man å tenke litt når man har det så vanvittig bra her. Hvordan gjøre business, men også gi noe tilbake til råvarenes opprinnelsesland? Jeg syslet litt med tanken på Fairtrade osv, men det ble for upersonlig. Casita de Belèn. Det var svaret. Barnehjemmet i Cali som jeg selv bodde på før jeg ble adoptert. De skulle få en prosentandel av hver kilo med kaffe jeg greier å selge til kaffe- elskende nordmenn. Visste du forresten at Norge er det landet i verden som drikker nest mest kaffe pr. innbygger? I dag er Carlos' Coffee stolt leverandør av fersk kaffe til store deler av Norge og ekspanderer stadig. Tilbakemeldinger fra dere kunder mottas med takk for stadig å bli bedre. Man blir nemlig ALDRI utlært på kaffe!