Bålkaffe – en varmende tradisjon for tur-elskere

Bålkaffe er en elsket og tidløs tradisjon blant friluftsfolk, og gir en unik, varmende og sosial kaffeopplevelse i naturen. Ved å brygge kaffe over åpent bål, kombinerer du det beste av to verdener: den fantastiske smaken av nybrygget kaffe og den hyggelige atmosfæren rundt bålet. Følg denne enkle guiden for å lage en deilig kopp bålkaffe neste gang du er ute på tur.

Utstyr og ingredienser:

 • En kaffekjele eller turkjele (med lokk)
 • Ferskbrent kaffe fra Carlos Coffee, grovkvernet
 • Rent, kaldt vann
 • En bålplass eller bålpanne
 • En kopp eller termos til servering

Fremgangsmåte:

 1. Forbered bålet: Finn en egnet bålplass eller bruk en bålpanne, og tenn et bål med tørt ved. La bålet brenne ned til du har en jevn glød og noen flammer, som gir en stabil varmekilde for kaffebryggingen.

 2. Mål opp kaffe og vann: For bålkaffe anbefales en kaffemengde på ca. 70 gram per liter vann. Juster mengden kaffe og vann etter din smak og antall kopper du ønsker å brygge.

 3. Tilsett vann i kaffekjelen: Fyll kaffekjelen eller turkjelen med kaldt, rent vann og sett lokket på.

 4. Varm opp vannet: Plasser kjelen over bålet og la vannet varmes opp. Pass på at du ikke lar vannet koke – et godt tegn på at temperaturen er riktig, er når det begynner å dannes små bobler på bunnen av kjelen.

 5. Tilsett kaffe: Når vannet har nådd riktig temperatur, fjern kjelen fra varmen og tilsett den grovkvernede kaffen. Rør forsiktig for å blande kaffen med vannet.

 6. La kaffen trekke: Sett lokket tilbake på kjelen og la kaffen trekke i 4-6 minutter. Dette gir en god ekstraksjon av smaker og aromaer fra kaffen.

 7. Hell forsiktig: Når kaffen har trukket ferdig, hell den forsiktig i en kopp eller termos, slik at kaffegruten blir igjen i bunnen av kjelen.

 8. Nyt din bålkaffe: Nyt din nybryggede, varme kopp bålkaffe mens du sitter rundt bålet og deler hyggelige øyeblikk med venner og familie.

Bålkaffe er en skattet tradisjon blant turfolk, og gir en unik og minneverdig kaffeopplevelse i friluft. Neste gang du er på tur, ta med noen gode kaffebønner fra Carlos Coffee og prøv denne enkle oppskriften for å lage en perfekt